تفاوت اوزون برون و فیل ماهی

آنچه در این نوشته می‌خوانید

در دنیای ماهی‌ها، تنوع گونه‌ها و طعم‌ها به حدی گسترده است که هر کدام جایگاه خاص خود را در آشپزی و صنعت غذایی دارند. در این میان، اوزون برون و فیل ماهی دو گونه شناخته‌شده و پرطرفدار هستند که هر کدام ویژگی‌های منحصر به فردی دارند. اوزون برون با طعم لطیف و بافت نرمش، یکی از گزینه‌های محبوب برای غذاهای دریایی کلاسیک است، در حالی که فیل ماهی به دلیل بافت محکم و طعم غنی‌تر، بیشتر در غذاهای دودی یا خوراک‌های خاص استفاده می‌شود. علاوه بر این، فیل ماهی به عنوان یکی از منابع تولید خاویار ، ارزش اقتصادی بالایی دارد. در این مقاله، به بررسی تفاوت‌های این دو ماهی از نظر طعم، بافت، کاربردهای آشپزی و ارزش غذایی می‌پردازیم تا بتوانید بهترین انتخاب را برای وعده‌های غذایی خود داشته باشید.

تفاوت اوزون برون و فیل ماهی

فیل‌ماهی یکی از جذاب‌ترین گونه‌های آبزی است که به علت تولید خاویار بلوگا که بسیار مورد تقاضا است، شهرت دارد. این ماهی می‌تواند به طول بیش از ۴ متر و وزنی تا ۱۵۰۰ کیلوگرم برسد و با عمری تقریباً ۱۰۰ساله، بلندمدت‌ترین زندگی را در میان گونه‌های خود دارد. حدود ۱۰ درصد از وزن این ماهی را خاویار تشکیل می‌دهد؛ بنابراین یک فیل‌ماهی ۱۵۰۰ کیلوگرمی می‌تواند تا ۱۵۰ کیلوگرم خاویار تولید کند.
ماهی اوزون‌برون با خاویار خودش شناخته می‌شود. این ماهی کوچک‌تر از فیل‌ماهی است و حداکثر به طول ۲۴۱ سانتی‌متر می‌رسد و می‌تواند ۲۵ سال عمر کند.

خاویار، به عنوان یکی از گران‌ترین و لوکس‌ترین محصولات دریایی، از تخم‌های ماهی‌هایی مانند فیل ماهی تهیه می‌شود. اگر می‌خواهید درباره قیمت خاویار و انواع آن اطلاعات بیشتری کسب کنید، حتما از صفحه را در سایت تلاژن ببینید. تنها در چند ثانیه می‌توانید علاوه بر بررسی قیمت انواع خاویار ها سفارش خود را به راحتی با چند کلیک ثبت کنید و تجربه‌ی متفاوتی از خرید خاویار اصل ایرانی داشته باشید.

تفاوت اوزون برون و فیل ماهی - خاویار مشهور ماهی اوزون‌برون
خاویار بلوگا تجملی‌ترین خاویار جهان، با اندازه بزرگ به رنگ خاکستری درخشان است که دارای بافت صاف و چرب و طعم غنی و لطیفی دارد.
دسترسی به خاویار سوروگا، به علت تولیدمثل سریع، راحت‌تر و بیشتر است؛ بنابراین دارای قیمت مناسب‌تری هستند. این خاویار دارای تخم‌های کوچک و ظریف به رنگ خاکستری تا مشکی است و بافت تردی دارند.

وزن ماهی:
فیل‌ماهی بزرگ‌ترین گونه ماهی در دریای خزر است که حداکثر وزن ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ کیلوگرم نیز صید شده حداکثر خاویار آن بالغ بر ۱۱۷ کیلوگرم بوده است. باتوجه‌به ارزش بسیار بالای خاویار آن متأسفانه از میزان ذخایر این گونه در دریای خزر به‌شدت کاسته شده به‌طوری‌که میزان خاویار استحصال خاویار فیل‌ماهی که در سال‌های اخیر حدود ۴۳ تن بوده به کمتر از یک تن کاهش‌یافته است.

تفاوت اوزون برون و فیل ماهی - وزن فیل ماهی

طول بدن ماهی:
حداقل طول بدن فیل‌ماهیان صید شده در سواحل ایران ۱۲۸ سانتی‌متر و در مورد ماهیان ماده ۲۰۲ و نر ۱۸۶ سانتی‌متر است.
متوسط طول ماهی اوزون برون در حوزه جنوبی دریای خزر برای ماهیان نر ۱۱۱ سانتی‌متر و برای ماهیان ماده ۱۲۰ سانتی‌متر است.

وزن بدن ماهی:
میانگین وزن بدن فیل ماهیان ماده در حدود ۹۸ کیلوگرم و برای ماهیان نر ۷۶ کیلوگرم بوده است.
متوسط وزن اوزون برون برای ماهی نر ۷.۶ و ماهی ماده ۱۱.۴ کیلوگرم است.
خاویار ماهی:
بیشتر فیل ماهیان صید شده در سنین ۱۰ تا ۱۷ سال قرار داشته‌اند و حداقل خاویار استحصالی از هر ماهی ۲.۷ کیلوگرم و حداکثر آن نیز ۷۱ کیلوگرم بوده است و میانگین خاویار استحصالی از هر ماهی ماده در طول این سال‌ها در حدود ۱۵ کیلوگرم گزارش شده است.
میانگین سنی ماهیان اوزون برون صید شده نیز بین ۱۰ تا ۱۲ سال بوده است. حداقل خاویار استحصالی از این ماهی ۱.۳ کیلوگرم و حداکثر آن ۶.۱ کیلوگرم و میانگین خاویار به‌دست‌آمده از ماهی ماده ۲.۴ کیلوگرم بوده است.

تفاوت اوزون برون و فیل ماهی - خاویار ماهی

تکثیر مصنوعی:
میانگین تعداد تخمک در هر گرم در شرایطی که فیل‌ماهی ماده مناسب برای عملیات تکثیر مصنوعی باشد در حدود ۳۰ تا ۳۵ عدد و بزرگ‌ترین اندازه خاویار یا تخمک در بین تاس ماهیان دریای خزر مربوط به همین‌گونه و با قطری بالاتر از ۴ میلی‌متر است.
تکثیر مصنوعی اوزون‌برون طی سال‌های اخیر به دلیل مشکلات فیزیولوژیکی و عدم رسیدگی جنسی مناسب مولدین همواره با اشکال مواجه بوده و این موضوع میزان تکثیر و رهاسازی این گونه را بسیار کاهش داده است و حال آن که بیشترین ترکیب صید و استحصال خاویار از این ماهی صورت می‌گیرد. تعداد تخمک در یک گرم در مولدین ماده مناسب برای تکثیر مصنوعی ۷۰ تا ۷۵ عدد است.

تفاوت اوزون برون و فیل ماهی

مشخصات ظاهری:
برجستگی‌های استخوانی فیل ماهی در ردیف پشتی ۹ تا ۱۷ عدد و در طرفین سطح شکمی ۷ تا ۱۴ عدد است.
تعداد برجستگی‌های استخوانی ماهی اوزون برون به ترتیب در ردیف پشتی ۱۶ تا ۱۹ عدد، در پهلوها ۲۶ تا ۴۳ عدد و در طرفین سطح شکمی ۹ تا ۱۴ عدد است. بین برجستگی‌های پشتی و پهلویی نقوش ستاره‌ای شکل و زیبایی دیده می‌شود. از نشانه‌های بسیار مهم در تشخیص این ماهی وجود پوزه‌دراز آن است که حدود ۶۰ درصد طول سر این ماهی را شامل می‌شود. دهان این ماهی تقریباً گرد و لب پایین در قسمت میانی دارای بریدگی و همچنین دارای دو جفت سبیلک کوتاه و بدون رشته است که به دهان نمی‌رسند.

تفاوت اوزون برون و فیل ماهی - مشخصات ظاهری ماهی اوزون برون

کیفیت و نوع خاویار

  • فیل‌ماهی: خاویار آن بلوگا (Beluga) نام دارد و گران‌قیمت‌ترین نوع خاویار است. اندازه دانه‌های آن درشت و رنگ آن از خاکستری روشن تا تیره متغیر است.
  • اوزون‌برون: خاویار آن سوریگا (Sevruga) نام دارد که دانه‌های کوچک‌تر و رنگی تیره‌تر دارد. قیمت آن کمتر از قیمت خاویار بلوگا است. قیمت روز خاویار را می‌توانید در سایت تلاژن ببینید.

تفاوت اوزون برون و فیل ماهی - کیفیت و نوع خاویار

توزیع جغرافیایی:
پراکنش فیل ماهی در دریای خزر، آزوف و دریای سیاه بوده و در داخل دریای خزر در تمامی نقاط آن پراکنده بوده و در جنوب دریای خزر بیشترین ذخایر مربوط به این گونه در حوزه شرقی آن قرار دارد. این ماهی دارای دو نژاد مهاجر بهاره و پائیزه بوده و به رودخانه‌های پر آب ولگا، کورا، اورال و در قسمت جنوبی دریای خزر به رودخانه سفیدرود نیز مهاجرت می‌کند.
ماهی اوزون‌برون در دریا خزر شامل دو نوع در شمال و جنوب دریای خزر با جمعیت‌های متفاوت است و دراکول و سوروگا معروف است.

هر دو گونه عمدتاً در دریای خزر یافت می‌شوند، اما فیل‌ماهی در رودخانه‌های متصل به این دریا مانند ولگا و اورال نیز تخم‌ریزی می‌کند.

سن بلوغ در محیط طبیعی:
سن بلوغ فیل ماهی در شرایط طبیعی نسبت به سایر گونه‌های تاس ماهیان بالاتر بوده به‌طوری‌که فیل‌ماهی نر در ۱۲ تا ۱۴ سالگی و فیل‌ماهی ماده در ۱۴ تا ۱۸ سالگی بالغ می‌شود.

طول عمر و رشد

  • فیل‌ماهی: رشد کندتری دارد اما طول عمر بسیار بالایی (تا 100 سال) دارد.
  • اوزون‌برون: سریع‌تر به بلوغ می‌رسد و طول عمر کوتاه‌تری (حدود 30-50 سال) دارد.

تفاوت اوزون برون و فیل ماهی - طول عمر کوتاه تر ماهی اوزون برون

تفاوت در وضعیت حفاظتی

هر دو ماهی در معرض خطر انقراض قرار دارند، اما فیل‌ماهی در وضعیت بحرانی‌تری است.

  • فیل‌ماهی: به دلیل صید بی‌رویه برای خاویار، جمعیت آن به شدت کاهش یافته و در فهرست قرمز IUCN به عنوان “در معرض انقراض بحرانی” (Critically Endangered) طبقه‌بندی شده است.
  • اوزون‌برون: هرچند این گونه نیز در خطر انقراض است، اما نسبت به فیل‌ماهی شرایط بهتری دارد.

تفاوت اوزون برون و فیل ماهی - خطر انقراض فیل ماهی

به طور کلی، فیل‌ماهی به دلیل اندازه بزرگ‌تر، خاویار گران‌قیمت‌تر و رشد کندتر، ارزش اقتصادی بالاتری نسبت به اوزون‌برون دارد.

جمع‌بندی: فیل‌ماهی در مقابل اوزون‌برون

 

ویژگی فیل‌ماهی اوزون‌برون
اندازه تا 5 متر و 1000 کیلوگرم تا 2 متر و 100 کیلوگرم
پوزه کوتاه و گرد کشیده و نوک‌تیز
وضعیت حفاظتی در معرض انقراض بحرانی در خطر انقراض
خاویار بلوگا (دانه‌های درشت و گران‌قیمت) سوریگا (دانه‌های کوچک‌تر و ارزان‌تر)
سن بلوغ 18-20 سالگی 7-10 سالگی
طول عمر بیش از 100 سال 30-50 سال
رژیم غذایی شکارچی، ماهی‌های کوچک و سخت‌پوستان بیشتر بی‌مهرگان و لارو حشرات

در کنار اوزون برون و فیل ماهی، ماهی سالمون نروژی نیز یکی از ماهی‌های محبوب در سطح جهانی است. این ماهی به دلیل دارا بودن اسیدهای چرب امگا-۳، پروتئین بالا و طعم لذیذش، جایگاه ویژه‌ای در رژیم غذایی بسیاری از افراد دارد.

اوزون برون و فیل ماهی، هر دو از ماهی‌های ارزشمند و پرطرفدار در صنعت غذایی و آشپزی هستند، اما تفاوت‌های قابل توجهی در طعم، بافت، و کاربردهای آشپزی دارند انتخاب بین این دو ماهی به سلیقه شخصی و نوع غذایی که می‌خواهید تهیه کنید بستگی دارد. در نهایت، اوزون برون و فیل ماهی هر دو نه‌تنها به دلیل طعم و بافت منحصر به فردشان، بلکه به خاطر ارزش غذایی بالا، گزینه‌های عالی برای افزودن به رژیم غذایی هستند. فیل ماهی همچنین به عنوان منبع تولید خاویار، محصولی لوکس و سرشار از مواد مغذی است. اگر علاقه‌مند به دانستن بیشتر درباره خواص خاویار هستید، پیشنهاد می‌کنیم به خواص خاویار سیاه مراجعه کنید.

Rate this post

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس مستقیم (خرید خاویار)