طبقهبندی خاویار تاس ماهیان بر اساس گونه ماهی، کیفیت و طرز ساخت، دانهدانه بودن، رنگ و مقاومت آن درجهبندی میشود و به دو صورت دان و فشرده وجود دارد. تقسیمبندی خاویار را برای خرید خاویار تاس ماهیان در این مقاله دنبال کنید.
برای لذتبردن کامل از خاویار، ابتدا باید بفهمید که خاویار چیست و انواع مختلف چگونه موجود است. سلایق هرکسی متفاوت است، بنابراین آنچه ممکن است برای یکی دوستداشتنی باشد برای دیگری ممکن است جذاب نباشد. شناخت درجه های مختلف خاویار به همراه انواع مختلف خاویار، در انتخاب طعمدهندههایی که کام خود را برای نهایت لذتبردن ترجیح میدهند، مهم است!
۱-خاویار ممتاز
این نوع خاویار چندان جنبه عمومی نداشته و از بین خاویارهای درجه یک، آنهایی که از یک نوع ماهی تهیه شده و واجد دانههای درشت، مقاوم و جدا از هم بوده و همچنین با رنگ مناسب طلایی، خاکستری روشن و قهوهای روشن همراه باشند انتخاب میگردند. این نوع خاویار نیز رنگ آن کاملاً سفید است بندرت در بین تاس ماهیان دیده شده و در صورت مناسببودن کیفیت تخمها از آن خاویار ممتاز ساخته میشود که به خاویار درباری یا خاویار طلایی سفید موسوم است.
۲- خاویار دان درجه یک
این نوع خاویار دارای کیفیتی مشابه خاویار ممتاز بوده و به بهترین نوع خاویار اطلاق میشود: منتها فقط اندکی سستتر از خاویار ممتاز است. بیشتر خاویار تاسماهی و فیلماهی که در فصل بهار و یا در شرایط مساعد آبوهوا تهیه میگردند از این نوع است.
۳-خاویار دان درجهدو
این نوع خاویار ممکن است دارای دانههای درشت و رنگی مناسب هم باشند؛ ولی تأخیر در صید و عملآوری و کیفیت خود تخم از جمله نارس بودن و یا رسیده بودن زیادی تخمها بهویژه در شرایط نزدیک به مرحله تخمریزی موجب میشود که رقم خاویار کاهشیافته و تعدادی تخمهای شکسته در آن مشاهده شود. بعلاوه دانههای این نوع خاویار چندان مقاوم نبوده و اندکی شل و بههمچسبیدهاند. همچنین ممکن است همه خاویار از یک ماهی به دست نیامده باشد و از مخلوط خاویار یک و یا چند ماهی هم گونه تشکیل شود. از تاس ماهیانی که در شرایط آبوهوایی نامساعد و بهویژه فصول گرم مورد خاویارگیری قرار میگیرند، اغلب خاویار درجهدو حاصل میشود.
خاویار تاسماهی (قره برون، چالباش، و شیپ) را آسترا، خاویار اوزونبرون را سورگا و خاویار فیلماهی را بلوگا مینامند.
بسیاری از مصرفکنندگان برای رنگ خاویار ارزش بالایی قائلاند که این تنوع رنگ و علائم را معمولاً برای خاویارهای فیلماهی، قره برون و چالباش قائل بوده و در مورد اوزونبرون و شیپ علائم رنگی قائل نیستند. رنگ خاویار عموماً تیره مایل به سیاه بوده و به همین جهت به مروارید سیاه معروف است. خاویار ممکن است کاملاً سفید یا با رنگهای زرد طلایی، قهوهای روشن، خاکستری روشن، خاکستری یا خاکستری تیره و یا بین این رنگها باشد.